Märkning och registrering av katt och du kan själv kontrollera att din katt finns i register.

Det finns två sätt att märka katt så att det går att registrera i ett sökbart register. Vi får ibland in märkta men oregistrerade katter. Tyvärr kan det då bli så att vi aldrig hittar den rätta ägaren.
Tatuering i örat eller chip i nacken. Båda har för- och nackdelar men det finns inget som hindrar att man gör båda typerna av märkning.
Tatuering i örat - tatueringen bleks med tiden men det är oftast synligt att katten har en märkning även om den inte går att läsa ut hela numret
Chip i nacken - syns inte annat än med en speciell läsare(scanner)som finns hos veterinärer, katthem, polis m fl men dit kan det vara långt i glesbygd.
Har du märkt din katt hos veterinär får du ett intyg att katten är märkt men du måste för det mesta själv se till att uppgifterna för registreringen blir skickad till ett register. Det går också att anmäla via internet eller ta telefonkontakt.
REGISTER - det finns två register.  SVERAK och SKK:s DjurID. Det finns inget som hindrar att du registrerar katten i båda registren.
KONTROLLERA att uppgift finns och att det är korrekta uppgifter registrerade kan du göra via registrens hemsida på internet om du har tillgång till kattens chipnummer eller märkningen i örat. Vet du inte din katts chipnummer bör det finnas i journalen hos din veterinär eller så kan veterinär hjälpa till att läsa av det med en scanner. Ofta finns chipnumret (15 siffror) eller tatueringens siffror/bokstäver i din katts vaccinationshandlingar. 
SVERAK hemsida                www.sverak.se             
telefon 033-10 15 65, telefontid må-to 0930-12 samt 13-15.30

SKK DjurID:s hemsida   www.skk.se
telefon är 08-795 30 50   växel har 08-795 30 00

Alla katter från Hudiksvalls Kattsamarit är vaccinerade, kastrerade och chipmärkta. De registreras på den nye ägaren då de blir utplacerade.