MÄRK din katt……… finns två sätt och två register
Vi på Hudiksvalls Kattsamarit får då och då in katter som är försedda med chip och/eller tatuerade i örat men inte REGISTRERADE i något register. Då får både ägare och katt sakna varandra längre än nödvändigt och tyvärr händer det att det är omöjligt att hitta ägaren……..

ÖRONMÄRKNING (tatuering) eller CHIP vilket ska jag välja och vilket register?
Ja, det får du bestämma själv, förutom att det går att välja båda märkningarna och båda registren.........

Tatuering i örat syns ofta utan svåråtkomliga hjälpmedel. Ibland kan man behöva fukta örats insida med vatten och lysa med en ficklampa från utsidan av örat så syns tatuering bättre. Med tiden kan tatueringen blekna eller växa igen med hår, så kontrollera då och då att den är synlig.

Chipmärkning är en märkning som man måste  ha en speciell skanner för att läsa av.  
De finns på många ställen t ex hos veterinär, polis, kattklubbar och katthem men dit kan det vara långt i glesbygd. Reser du i Europa med din katt, och den skulle råka komma bort, så är chipnummer som är registrerade i  DjurId:s register sökbara även utomlands.
 
REGISTRERA sen din katt. Gärna i båda eller åtminstone  i ett register. Det finns ett register som heter SVERAK och ett som heter  DJURID.  

Kryssa rutan på blanketten  som ger registret tillåtelse att vid sökning på märkningen visa dina ägaruppgifter direkt. Det är snabbaste sättet att hitta igen kattens ägare. Annars måste registret kontaktas och det är ibland endast möjligt på kontorstid.  
Det går alltså att registrera i båda registren.

Har du skyddade personuppgifter ska du givetvis inte kryssa i den rutan
 

REGISTER

Det finns SVERAK – Sveriges Kattklubbars Riksförbund – 033-10 15 65 - som f n inte tar någon avgift för registreringen men från 1 januari 2020 avser att ta ut en avgift.

Det finns DJURID som är SKK:s (Svenska Kennel Klubben ) register - telefon 08-795 30 00. Där registreras både hundar och katter. De tar en avgift – just nu 140 kr – för nyregistrering. DjurID är anslutet till Europetnet så reser du i Europa med din katt, och den skulle komma bort utomlands, så är chipnummer sökbart även därifrån

Blankett för registrering får du av veterinär då katten märks. 
Blanketten skall skrivas under och skickas in till registren. Du kan även beställa blankett hos respektive register. Möjligt via deras hemsida, www.sverak.se respektive www.djurid.se eller via telefonkontakt.
………..och du ifall du byter adress och/eller telefon, omplacerar din katt eller den avlider meddela ändringarna till registren
 
TACK för att du läste hela inlägget och ha en skön sommar med din katt/er